Suntem o echipa formata din doi consilieri juridici si un economist - expert achizitii publice. Am luat decizia de a crea acest blog pentru a veni in ajutorul companiilor care doresc sa participe la procedurile de achizitii publice, dar nu dispun de personal specializat pentru intocmirea documentatiilor. Orice intrebari le puteti adresa la adresa de e-mail licitatii.publice.consulting@gmail.com. Veti primi un raspuns avizat in maxim 2 zile lucratoare de la adresarea intrebarii. Serviciul este GRATUIT!

joi, 2 iunie 2011

Sa fie oare o masura buna?

In conformitate cu art.19 din OUG nr. 34/2006, în situaţia în care valoarea estimată a viitorului contract este mai mică sau egală cu 15.000 €, fără TVA, autoritatea contractantă nu are obligaţia aplicării unei proceduri de atribuire.
Dacă valoarea estimată a contractului ce se doreşte a fi atribuit este sub pragul de 15.000 €, fără TVA, şi se încadrează în prevederile art.27(5), art.28(3) şi art.29(3) din OUG nr.34/2006, la completarea formularului de anunţ /invitaţiei de participare se va justifica alegerea procedurii respective.
In cazul formularului invitaţie de participare justificarea se face la secţiunea „Modalitate de obtinere a documentatiei” şi se va ataşa un document de justificare în acest sens în lista „Documentatie de atribuire”.
In cazul formularului anunţului de participare justificarea se face la secţiunea„Alte informatii” şi se va ataşa un document de justificare în acest sens în lista „Documentatie de atribuire”.
In funcţie de aspectele specificate în documentul de justificare, ANRMAP va acţiona în consecinţă în activitatea de verificare a invitaţiei/anunţului de participare.
Autoritatea contractantă are obligaţia de a aplica prevederile art.16 din OUG nr. 34/2006 doar pentru contractele a căror valoare estimată, fără TVA este egală sau mai mare decât 125.000 € /387.000€. In această situaţie se va transmite în SEAP doar anunţul de atribuire, cu menţiunea de a fi sau nu publicat.

Cu alte cuvinte, se limiteaza optiunile autoritatilor contractante de a pune in aplicare aplicarea OUG 34 pentru contracte care nu depasesc o anumita valoare.
Singurul motiv posibil (si care sa fie si legal)  pentru o asemenea decizie este acela ca sisemul SEAP este suprasolicitat. Si, ca sa reducem incarcarea unui sistem informatic, inloc sa-l upgradam pentru a face fata solicitarilor - in fond, acesta ii este rolul... - crestem birocratia: autoritatile contractante trebuie sa transmita o solicitare catre ANRMAP in care sa justifice alegerea procedurii, ANRMAP rapunde la solicitare, etc... mod de lucru tipic romanesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu